جشن فروردینگان چیست و چه روزی است؟

جشن فروردینگان

آیا به جشن های ایران باستان علاقه دارید؟ پس جشن فروردینگان می‌تواند برای شما بسیار جذاب باشد. شاید باورتان نشود که این مراسم با عناوین دیگر در کشورهای مختلف برگزار می‌شود و تقریبا آیین و رسوم آن‌ها با آیین جشن فروردینگان یکی است. شاید نام جشن مردگان را شنیده باشید اما ندانید در ایران هم چنین جشنی وجود دارد، از این رو در ادامه می‌خواهیم بدانیم جشن فروردینگان چیست و چه روزی است؟ و چرا به جشن مردگان معروف است. با مجله متین آباد همراه باشید.

جشن فروردینگان چیست؟

در ایران باستان هر ماه مختص به یک امشاسپند یا الهه‌های زرتشتی بوده است. مردم هنگامی که نام یک روز با نام آن ماه یکی می‌شد، آن روز را به جشن و پایکوبی می‌پرداختند و در آن برای خویشان و نزدیکان نیایش می‌خواندند و دعا می‌کردند. در واقع این جشن‌ها مردم را کنار یکدیگر جمع می‌کرد تا از حال یکدیگر با خبر شوند تا کسی دوران سختی را نگذراند. جشن فروردینگان یا فرودگ مختص به فره وهر (فروهر) است. فروهر نماد ایرانیان باستان است و تصویر این نماد را در معابد زرتشتیان بسیار می‌بینیم.

جشن فروردینگان چیست؟
جشن فروردینگان زرتشتیان

جشن فروردینگان یا جشن فرودگ یا جشن فروردگان، روز ستایش فروهر است. فروهر نوری‌ست که در تمامی انسان‌ها وجود دارد. این نور از زمان قبل تولد تا بعد مرگ وجود دارد و سرچشمه آن از خداست. در واقع فروهر به معنی نیروی پیشرفت و سربلندی انسان است.

باید بگوییم که در آیین زرتشت چیزی به نام سوگواری یا مراسم ترحیم وجود ندارد، به همین دلیل مردم آن زمان در روزی از روزهای فروردین به یادبود و بزرگداشت درگذشتگان می‌پرداختند، در واقع جشن فروردینگان، جشن روز مردگان و اموات است. جالب است بدانید امروزه در کشورهای آمریکای جنوبی و مکزیک جشن مردگان با شور و نشاط برگزار می‌شود. جشنی به نام Piatra نیز در هند به تکریم مردگان می‌پردازد. مسیحیان نیز در روز اول ماه نوامبر چنین جشنی را دارند. در ادامه، آداب جشن فروردینگان را مانند جشن تیرگان، جشن مهرگان و … خواهیم گفت تا کاملا با این جشن آشنا شوید.

جشن فروردینگان چه روزی است؟

زمانی که نام ماه فروردین با نام فروردین روز در تقویم زرتشتی یکسان می‌شود روز جشن فروردینگان است. در تقویم امروزی، تاریخ جشن فروردینگان نوزدهم فروردین (19 فروردین) است و در این روز در برخی از شهرهای ایران مانند یزد که هنوز هم آیین‌های زرتشت برقرار است، این مراسم برگزار می‌شود. اگر کنجکاو هستید که با جشن مردگان بیشتر آشنا شوید بهتر است انیمیشن COCO از کمپانی والت دیزنی را ببینید تا به اهمیت جشن فروردینگان و یاد کردن از مردگان آگاه شوید.

بیشتر بخوانید: جشن دیگان چیست؟

آیین جشن فروردینگان

در جشن فرودگ زرتشتیان ابتدا به معابد یا گورستان زرتشتیان می‌روند تا یادبودی را برای اموات خود تدارک ببینند و یادی از آن‌ها کنند. در این روز از کتاب اوستا دعاها و نیایش‌های خوانده می‌شود. در این روز اگر کسی نذری دارد، نذر خود را به صورت کمک به نیازمندان یا خوراکی‌های مانند لرک و میزد میان مردم پخش می‌کنند. لرک نوعی آجیل شامل مخلوطی از هفت میوه خشک خام مانند پسته خام، بادام خام، فندق خام، برگه زردآلو، انجیر خشک، خرما، توت است. میزد نیز به میوه‌ها و خوراکی‌های تر و تازه می‌گویند.

روز جشن فروردینگان
فروردین روز، جشن فروردینگان

در نوزدهم فروردین، موبدان خوراکی‌ها را با دعا متبرک کرده و میان مردم پخش می‌کنند. برخی از این خوراکی‌ها برای مردگان می‌ماند تا آن‌ها نیز از خیر و برکت بی‌نصیب نمانند. خوراکی‌هایی که برای مردگان کنار گذاشته می‌شوند را کسی دست نمی‌زند تا تنها مردگان از آن تغذیه کنند. همچنین برای رفع احتیاجات افراد فقیر، پول و خوراکی نیز برای آن‌ها جمع می‌شود تا تمام مردم بعد از نوروز باستانی در اول فروردین، بتوانند زندگی راحت و شادی داشته باشند.

بعد از آن موبدان به شرکت کنندکان نان مقدسی به نام نان درون یا دره ئونه می‌دهند. نان دیگری به نام سورک نیز در این جشن آماده می‌شود که با روغن کنجد درست می‌کنند. نان یا شیرنی مخصوص در بیشتر جشن‌های زرتشتی یا مسیحی وجود دارد و بخشی جدا ناپذیر از این جشن‌هاست.

جشن فروردینگان و متین آباد

جشن‌هایی مانند جشن فروردینگان امروزه به دست فراموشی سپرده شدند و دیگر جایگاهی میان اقشار مردم ندارند. اکو کمپ متین آباد به عنوان اولین اکو کمپ کویری ایران اقدام به برگزاری برخی از رویدادهای فرهنگی، تاریخی و محلی کشورمان می‌کند که هر کدام جذابیت‌های خاص خودشان را دارند. رویداد شب یلدا، جشن نوروز، جشن سده و … از این دست جشن‌هایی‌ست که متین آباد سعی در زنده نگه داشتن آن‌ها دارد. برای اطلاع از تاریخ برگزاری رویدادهای متین آباد کافی‌ست به سایت رزرو آنلاین متین آباد مراجعه کنید تا مهمان یکی از رویدادهای اکو کمپ باشید.

جمع بندی

اگر دوست دارید در جشن فروردینگان شرکت کنید و با آداب جشن فروردینگان آشنا شوید، نوزهم فروردین خودتان را به یزد برسانید و از نزدیک شاهد این جشن باشید، البته انتظار پایکوبی نداشته باشید و از حال و هوای عرفانی آن استفاده کنید. این جشن تجلی نور و روشنایی ارواح پاک در بهار سرسبز است. این جشن نور را به زندگی شما می‌آورد تا از تاریکی و پلیدی در امان باشید و نیروهای اهریمنی را از خود دور سازید. نور این جشن را سر لوحه زندگی خود قرار دهید تا همیشه نشانگر راه و مسیر زندگیتان باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا