در عصر کشاورزی که زندگی مردم با طبیعت و فصل های سال عجین شده بود، مردم به مرور توانستند فعالیت های خود را با گردش خورشید و طول مدت زمان شب و روز تنظیم کنند. آن ها متوجه شدند در روزهای بلند سال بیشتر می توانند از نور و گرمی خورشید استفاده کنند؛ درنتیجه، این اعتقاد در آن ها پدید آمد که نور خورشید نماد نیکی است که با تاریکی در نبرد است. به همین جهت، آخرین شب پاییز را که طولانی ترین شب سال بود، در انتظار طلوع خورشید و ستایش آن دورهم جشن می گرفتند و برای این جشن خوراکی های مختلف تدارک می دیدند که بهانه ای بود برای بیدار ماندنِ بیشتر. کم کم، این امر در بسیاری از مناطق به یک رسم در شب های بلند زمستانی مبدل شد.
بیشتر بخوانید: جشن سده
در روزهای کوتاه زمستان که کشاورزان فعالیت کمتر و وقت آزاد بیشتری داشتند، اعضای خانواده با تاریک شدن هوا برای شب نشینی دور هم جمع می شدند و تا پاسی از شب در زیر کرسی داغ برای یکدیگر خاطره و داستان تعریف می کردند. رونق بخش این شبنشینی ها، نُقل، آجیل، میوه های تازه فصل و میوه هایی بود که در طول سال خشک کرده بودند. به این تنقلات که هنگام شب نشینی و پس از صرف غذای اصلی خورده می شود «شب چَره» می گویند.
به مرور با ظهور عصر صنعتی و مدرنیته اعضای خانواده ها وقت بیشتری را بیرون از خانه گذراندند و از یکدیگر دورتر شدند و امروز دیگر کمتر نشانی از صمیمیت و گرمی شب های زمستانی گذشتگان به چشم می خورَد.
بیشتر بخوانید: جشن آب پاشونک
اکنون، منطقه نمونه گردشگری متین آباد، با برگزاری مراسم شبچَره فرصتی برای خانواده ها فراهم آورده تا شبی را به شیوه گذشتگان به دور از دغدغه های روزمره و مشغله های ذهنی زندگی سرسام آور شهری، در اقامتگاه سنتی و در آرامش کویر بکر به دور هم جمع شوند و شب را در کنار هم به جشن و سرور و صرف شب چَره زمستانی به صبح برسانند و خاطره ای بی نظیر و تکرارنشدنی برای همه عمر رقم بزنند.
قصد سفر به استان اصفهان را دارید و در جستجوی یک اقامتگاه کویری هستید؟ برای رزرو اقامتگاه کاشان، اکو کمپ متین آباد گزینه مناسبی است.
سلام و خسته نباشید
دمتون گرم خوب و عالی بودید چندتایی اشتباه تایپی داشتید ولی خیلی خوب بودید امیدوارم ادامه بدید و بیشتر و بهتر به تاریخ و پیشینیان که اصل و اساس ما هستند بپردازید و آگاهی بدید به نسل جوان.
تاریخ و ایام خوش ایرانی لازمه که بیشتر اطلاع رسانی بشه تا مجدد به ایرانی بودن خودمون برگردیم و از آداب عرب دور بشیم . و روزهای خوش جای روزهای عزا و ماتم رو بگیره .سپاس از اطلاع رسانی و جان دادن به روزهای فراموش شده.