در فصل گلاب گیری کاشان تنها نام یک شهر به گوشها آشناست؛ قمصر کاشان پایتخت گلابگیری ایران است که در فصل بهار گردشگران بسیاری را جذب خودش میکند. حال بیایید ببینیم قمصر کجاست، جاهای دیدنی شهر قمصر کجاست و چرا باید به این شهر خوش آب و هوا سفر کنیم؟ در ادامه با مجله متین آباد همراه باشید.
قمصر کجاست؟
قمصر در استان اصفهان قرار دارد و در اطراف شهر کاشان قرار گرفته است. شهر قمصر در فاصله 30 کیلومتری جنوب کاشان و 160 کیلومتری شهر اصفهان قرار دارد. با اینکه این شهر خوش آب و رنگ گردشگران بسیاری دارد اما هیچ ایستگاه راهآهن یا پایانه مسافربری برای آن در نظر گرفته نشده است. قمصر را میتوان با باغهای گل محمدی و عطر گلابش شناخت، مخصوصا در فصل بهار که این شهر به یک شهر رویایی تبدیل میشود.

چگونه به قمصر کاشان برسیم؟
همانطور که گفته شد، قمصر پایانه مسافربری یا ایستگاه راهآهنی ندارد، به همین دلیل ابتدا باید خود را به کاشان برسانید. برای رسیدن به کاشان میتوانید از قطار، اتوبوس، تاکسی اینترنتی یا ماشین شخصی استفاده کنید، البته کاشان فرودگاه هم دارد که در 12 کیلومتری این شهر واقع شده است. پس از رسیدن به کاشان میتوانید با تاکسی خود را به قمصر برسانید یا 30 کیلومتر به سمت جنوب کاشان برانید تا به قمصر زیبا برسید جایی که بیش از 20 هزار گونه گل رز دارد که معروفترینشان رز ایرانی یا همان گل محمدی است.
آدرس قمصر: ایران، استان اصفهان، شهرستان کاشان، بخش قمصر، شهر قمصر (مشاهده روی نقشه)
فاصله قمصر تا شهرهای دیگر ایران:
- فاصله قمصر تا تهران: 282 کیلومتر
- فاصله قمصر تا کاشان: 30 کیلومتر
- فاصله قمصر تا اصفهان: 160 کیلومتر
- فاصله قمصر تا ابیانه: ۸۸ کیلومتر
- فاصله قمصر تا نیاسر: ۶۰ کیلومتر
بهترین زمان برای سفر به شهر قمصر چه زمانی است؟
اگر دوست دارید طبیعت ایران را آن طور که باید باشد ببینید، بهترین فصل، فصل بهار است. برای سفر به قمصر نیز فصل بهار بهترین فصل سفر است چون باغهای آن پر گل و سبزه میشوند و زمینش جان تازهای میگیرد. بهترین زمان سفر به شهر قمصر از اردیبهشت تا اواخر خرداد است که مصادف با فصل گلابگیری شهر کاشان است و با سفر در این زمان با یک تیر دو نشان زدید، هم گلاب گیری سنتی کاشان را از نزدیک دیدید و هم به جاهای دیدنی قمصر سری زدید.
آب و هوا قمصر کاشان چگونه است؟
شاید از خود بپرسید آب و هوا در قمصر چگونه است؟ قمصر یک شهر کاملا چهار فصل است که در بهار هوایی معتدل و خوب دارد و در تابستان گرمتر است. در پاییز حال و هوای پاییزی میگیرد و در زمستان برف است. قمصر نمونه واضح یک شهر چهار فصل ایرانیست.

فصل گلاب گیری قمصر کاشان چه زمانی است؟
مهمترین رویداد سال برای شهر قمصر، فصل گلابگیری قمصر است که با برداشت گلهای محمدی آغاز شده و تا تمام شدن برداشت ادامه دارد. معمولا این فصل از اوایل اردیبهشت شروع میشود و گاهی تا اواخر خرداد هم طول میکشد. در این فصل شما میتوانید خالصترین گلابها را به صورت تقطیر سنتی از فروشندگان محلی تهیه کنید. در مراسم گلاب گیری قمصر کاشان شما میتوانید با نحوه برداشت گلها، تقطیر به صئرت سنتی با دستگاه مخصوص تا استخراج گلاب شفابخش را از نزدیک مشاهده کنید یا بخشی از این مراسم سنتی ایرانی باشید.

جاهای دیدنی قمصر کاشان کجاست؟
حال که میخواهید به مراسم گلاب گیری قمصر بروید، بهتر است جاهای دیدنی قمصر را هم ببینید تا این سفر خالی از لطف نباشد. جاهای دیدنی قمصر مانند جاهای دیدنی کاشان به باغهای زیبا، خانههای تاریخی و مساجد و … خلاصه میشود. بیایید با چند جاذبه دیدنی قمصر بیشتر آشنا شویم.
سد قمصر (دریاچه قمصر)
سد قمصر کاشان در 5 کیلومتری شمال شهر قمصر قرار گرفته است و بسیار مورد استقبال گردشگران این شهر است. سد قمصر یک جاذبه تاریخی با قدمت بالا نیز هست. شاید کمتر کسی قدمت آن را بداند. این سد دست ساز به دوره قدمت آن به دوره سلطان جلالالدین ملکشاه سلجوقی بازمیگردد. این سد ضخامتی 14 متری داشته است که امروزه به 26 متر ارتقا پیدا کرده است، اما چیزی که گردشگران را به اینجا میکشاند دریاچه ایجاد شده با نام دریاچه قمصر است. میگویند آب مایه حیات است و هر کجا آب باشد، آبادانی هم هست و شهرها کنار آب به وجود میآیند، قمصر و باغهای زیبایش نیز از این قائده مستثنی نیستند.
آدرس دریاچه قمصر (سد قمصر): 5 کیلومتری شمال شهر قمصر، محله فرفهان
چشمه آب صالح قمصر
در ارتفاعی حدود ۳۰۰ متر از کوه «کمر اشک» واقع در منطقه سرسبز قمصر، چشمهای طبیعی و پرآب با نام «صالح» قرار دارد که بهواسطه ویژگیهای درمانیاش، در میان اهالی و گردشگران از شهرت ویژهای برخوردار است. این چشمه معدنی که آب زلال و شفافی دارد، در گذشته با نام «آبساله» شناخته میشد و کاربردهای درمانی فراوانی داشته است؛ از جمله برای تسکین بیماریهای پوستی مانند سالک.
آب این چشمه از دل کوه میجوشد و در مسیر خود جویبارهایی را شکل میدهد که پیرامون کوه و فضای اطراف را در آغوش میگیرند. این جریانهای زلال، جلوهای زیبا و آرامشبخش به طبیعت منطقه بخشیدهاند. بر اساس باورهای محلی و تجربههای سنتی، نوشیدن یا استفاده موضعی از آب چشمه صالح میتواند در تسکین دردهای رماتیسمی، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کاهش علائم بیماریهای قلبی و عروقی و همچنین مقابله با کمخونی مؤثر باشد. از سوی دیگر، خواص اشتهاآور، ملین، ضد التهاب و آرامبخش این آب نیز در منابع طب سنتی مورد توجه قرار گرفته است.
آدرس چشمه آب صالح قمصر: شهرستان کاشان، بخش قمصر، غرب شهر برزک، کوه کمر اشک (مشاهده در گوگل مپ)

امامزاده پیر داوود (ع) و امامزاده میر سلیمان (ع)
امامزاده پیر داوود و امامزاده میر سلیمان دو امامزاده قمصر کاشان هستند که در دوره سلجوقی ساخته شدند. امامزاده پیر داوود گنبد مخروطی ۱۶ ترک به ارتفاع ۱۴ متر دارد که با کاشیهای فیروزهای پوشانده شده است. در جای جای امامزاده دیوارهایی با جزرهای کاشی کاری شده خواهید دید که متعلق به تاریخ غنی ایران و هنر ایرانی و اسلامی است. در امامزاده میر سلیمان نیز ضریح جدیدی در ابعاد ۱۶ متر مربع و ارتفاع ۳٫۵ متر دارد که توسط دست هنرمندان اصفهانی ساخته شده است.
آدرس امامزاده پیر داوود (ع): شهر قمصر، خیابان ولیعصر (مشاهده در گوگل مپ)
آدرس امامزاده میر سلیمان (ع): شهر قمصر، بلوار امام، خیابان امامزاده (مشاهده در گوگل مپ)
سرای خاتون قمصر
سرای خاتون قمصر متعلق به مهندس رضایی است، جایی که بیش از 200 هنر ایرانی را میتوانید به صورت زنده ببینید و تمامی آنها را درک کنید. گویی هنری را از سلسله های مختلف ایران گرفته شده است و در یک خانه جمع کردند. آینه کاری، معرق کاری، لایه چینی، مقرنسکاری، گرهسازی و رسمیبندی و … را در سرای خاتون ببینید. سرای خاتون معماری خانههای سنتی ایرانی را هم داراست و شامل هشتی، اندرونی، شاهنشین، سرداب، اتاق موسیقی و اتاق آینه است. هنر ایرانی در این خانه چشمان افراد بسیاری را نوازش کرده است، اما شاید امکان بازدید از سرای خاتون به دلایل مختلف نباشد. این مکان در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.
آدرس سرای خاتون قمصر: شهر قمصر، جنب ميدان جشنواره (مشاهده در گوگل مپ)
باغ پرندگان قمصر
باغ پرندگان قمصر از جاهای دیدنی قمصر است که حتما باید به آن سر بزنید. این مکان دیدنی در ابتدای ورودی شهر قرار گرفته است و بد نیست که از 150 گونه کمیاب پرندگان آن دیدن کنید. رفتن به باغ پرندگان هم فال است هم تماشا چون زمین اینجا وسعتی به اندازه 10 هکتار دارد که میتوانید در آن قدم بزنید، پرندگان را از نزدیک ببینید، به سفره خانه و کافی شاپ بروید یا از دریاچه، گلخانه، آبشار و بازارچه صنایع دستی بازدید کنید. به احتمال چند ساعتی را در باغ پرندگان قمصر خواهید گذراند.
آدرس باغ پرندگان قمصر: استان اصفهان، قمصر، کاشان، بلوار بهشت (مشاهده در گوگل مپ)
قله گرگش
قله گرگش یا همان بام کاشان یک قله با ارتفاع ۳۶۰۰ متر در رشته کوه کرکس است که برای رسیدن به آن باید از باغهای متنوع انگور و سیب و گردو و گیلاس بگذرید تا خود را به قله برسانید، هنگامی که میخواهید از این قله بالا بروید به چشمههای پرآبی مانند چشمه کبیر بر خواهید خورد که بی نظیر است. اگر طرفدار کوهنوردی هستید حتما به قله گرگش بروید.
آدرس قله گرگش قمصر: جنوب غربی شهرستان قمصر، شمال شهر کامو و چوگان (مشاهده در گوگل مپ)

موزه گلاب قمصر
موزه گلاب قمصر، تنها موزه تخصصی گلاب در خاورمیانه، در دل یک خانه تاریخی به نام «خانه ذاکری» جای گرفته است؛ عمارتی با معماری اصیل ایرانی که ریشههای آن به دوره قاجار بازمیگردد. این موزه ۵۰۰ مترمربعی، پنجرهای است رو به تاریخ پرشکوه گلابگیری ایران؛ جایی که بازدیدکنندگان میتوانند از نزدیک با ابزارها و تجهیزات گلابگیری سنتی و مدرن، عکسهای مستند تاریخی و شیوههای تهیه گلاب آشنا شوند.
براساس مستندات معتبر، هنر گلابگیری در قمصر پیشینهای فراتر از هزار سال دارد. مردمان این دیار با تکیه بر دانشی بومی و هنری ذاتی، سنت گلابگیری را از دل گلستانهای محمدی زنده نگه داشتهاند. این فرآیند، تلفیقی است از مهارت و ذوق در صنایعدستی گوناگونی چون مسگری، شیشهسازی و بستهبندی که زمانی با هم، هویت تولید گلاب قمصر را شکل میدادند. با این حال، ردپای این شیوههای سنتی امروزه کمتر به چشم میخورد و در دل موزه حفظ شدهاند.
در کنار این میراث هنری، «جشن گلاب» یا همان «گلابریزان»، آیینی کهن با سابقهای بیش از دو هزار سال (از دوران ساسانی) نیز در فرهنگ قمصر جایگاهی ویژه داشته است. در این آیین مردمی، مردم با پاشیدن گلاب بر سر و صورت یکدیگر، شادی و طراوت را به کوچهها و خانهها میبردند. گلاب قمصر، که در بطریهای تزئینشده با نگین و میناکاری قرار میگرفت، بهعنوان هدیهای گرانبها برای شاهان فرستاده میشد و نماد زیبایی و خلوص این سنت دیرینه بود.
آدرس موزه گلاب قمصر: شهر قمصر، بلوار ساحلی، جنب مسجد جامع قمصر (مشاهده در گوگل مپ)
منطقه حفاظتشده قمصر و برزک
منطقه حفاظت شده قمصر 1400 متر ارتفاع بالای سطح دریا دارید و مساحت آن ۵۹,۹۶۶ هکتار در ارتفاعات رشتهکوههای کرکس است. این منطقه به دلیل گونههای جانوری کمیابش خیلی زود توسط سازمان محیط زیست منطقه شکار ممنوع اعلام شد و تنها 2 سال بعد از آن به منطقه حفاظت شده تبدیل شد. گونههای جانوری منطقه حفاظتشده قمصر و برزک شامل کل، پلنگ، گربه وحشی، گربه پالاس، کفتار، بز، قوچ، میش، گرگ، روباه، پایکا، انواع جوندگان و خزندگان، انواع پرندگان از جمله کبک، تیهو، بلدرچین، کوکر شکم سیاه، عقاب صحرایی و دیگر جانوران میشود. این منطقه چشمههای بسیار خوبی نیز دارد.
آدرس منطقه حفاظت شده قمصر: غرب شهر قمصر، گستره جغرافیایی میان سه شهر برزک، قمصر، جوشقانوکامو
جمع بندی
قمصر به غیر از گلابگیری، جاهای دیدنی بسیاری دارد که هر کدام، زیباییهای طبیعی ایران را به نمایش میگذارند. هنگامی که به قمصر میروید سعی کنید تا از خانههای تاریخی قمصر، باغ پرندگان و طبیعت زیبایش بازدید کنید تا سفر شما تنها به مراسم گلاب گیری ختم نشود. دیار سهراب سپهری جاییست که هنر و طبیعت به هم پیوند میخورند و رنگ و بوی گلهای محمدی پیش زمینهی اصلی این شاهکار است.