روزهای تابستان، معمولا روزهای گرمی است. دمای 40 تا 50 درجه در تابستان داغ، ممکن است باعث گرمازدگی ما شود و مشکلای را برای ما به وجود آورد. در این مطلب میخواهیم بگوییم گرمازدگی چیست و چه موقع اتفاق میافتد؟ سریعترین روش های درمان گرمازدگی را بگوییم و راه های مقابله و پیشگری را بررسی کنیم، پس تا آخر مطلب همراه وبلاگ متین آباد باشید تا در تابستان گرمازده نشوید.
گرما زدگی چیست؟
گرمازدگی وقتی اتفاق میافتد که بدن، کنترل دمای خود را از دست میدهد و دمای بدن بالاتر از 104 درجه فارنهایت (40 درجه سانتیگراد) میرود. در این زمان بدن نمیتواند خود را خنک کند و همه چیز از هم میپاشد. اگر مدت زیادی در گرما باشیم، بدن با کمبود آب مواجه میشود که همین مهم باعث از کار افتادن سیستم کنترل دمای بدن میشود.
اگر گرما زدگی را به موقع درمان نکنید به عوارضی مانند حالت تهوع، سیاهی رفتن چشم، سرگیجه، تشنج یا حتی از دست دادن هوشیاری و کما دچار شوید. با افزایش سن مشکل گرمازدگی هم جدیتر خواهد شد. معمولا افراد بالای 50 سال بسیار در خطر گرما زدگی هستند اما همهی افراد با هر سنی میتوانند به این بیماری دچار شوند. اما نگران نباشید ما راه های درمان گرمازدگی و پیشگیری آن را به شما خواهیم گفت.
عوامل گرمازدگی چیست؟
عوامل گرمازدگی میتواند متفاوت باشد اما در زیر لیست پرخطرترین عوامل آمده است:
- بودن در فضایی که تهویه مناسب ندارد
- کمبود آب در بدن (دهیدراته شدن)
- در معرض نور خورشید قرار گرفتن به مدت طولانی
- مصرف مقادیر فراوان مشروبات الکلی
- افراد با بیماریهای مزمن یا زمینهای
چه کسانی در معرض گرمازدگی قرار دارند؟
همانطور که گفته شد تمامی افراد میتوانند در معرض گرمازدگی قرار گیرند، اما افراد زیر آسیبپذیرتر هستند:
- افراد با سن 4 سال تا 65 سال (به دلیل سازگاری آهسته با دما)
- افرادی که دارای بیماریهایی مانند فشار خون، غلظت خون، دیابت، اعتیاد به الکل و سایر بیماریهای زمینهای هستند
- افرادی که داروهایی مانند آنتی هیستامین، قرصهای لاغری، آرام بخشها، داروهای ضد تشنج، داروهای قلبی، داروهای ضد افسردگی و … مصرف میکنند.
- افرادی که بسیار در معرض نور خورشید هستند.
- افرادی که در تابستان از لباس ضخیم استفاده میکنند.
- افرادی که اضافه وزن دارند.
علائم گرمازدگی چیست؟
تشخیص گرمازدگی بسیار ساده و راحت است، چون علائم خود را به سرعت نشان میدهد، به همین دلیل نیز شما باید به سرعت آن را درمان کنید. در زیر لیست علائم گرمازدگی آمده است:
- پوست قرمز و خشک
- تنفس کم عمق و سریع
- عدم تعریق
- سیاهی رفتن چشم و تار شدن دید
- گرفتگی عضلات
- ضعف در عضلات
- کم آبی بدن
- سردرد شدید
- سرگیجه
- حالت تهوع و استفراغ
- تشنج
- بیهوشی
- کما
- مرگ
راه های رفع و درمان خانگی گرمازدگی چیست؟
اگر گرمازده شدید و این گرمازدگی شدت زیادی ندارد، میتوانید راه های درمان گرمازدگی زیر را استفاده نمایید:
- استفاده از کمپرس یخ
- آب زدن به سر و صورت و بدن
- نوشیدن آب به مقدار نیاز
- نوشیدن شربت خنک مانند لیموناد یا خاکشیر
- دوش آب سرد
- ایجاد تهویه مطبوع یا باد زدن
- حمام یخ برای جوانان
- استراحت کافی
- استفاده از مواد غذایی مفید برای گرمازدگی مانند هندوانه، خیار، هلو، نارگیل و …
اگر گرمازدگی شما شدید بود و بدن شما قادر به کنترل خود نبود، حتما با اورژانس 115 تماس بگیرید یا به دکتر و بیمارستان مراجعه کنید، چون اگر به موقع اقدام نکنید، گرمازدگی میتواند خطر مرگ هم داشته باشد.
راه های جلوگیری از گرمازدگی چیست؟
حال که فهمیدیم گرمازدگی چیست و با راه های درمان آن آشنا شدیم، بیایید ببینیم چگونه از گرمازدگی پیشگیری کنیم. در زیر راه های پیشگیری از گرمازدگی آمده است:
- پوشیدن لباسهای نخی و رنگ روشن
- استفاده از کلاه لبه دار
- نوشیدن حداقل هشت لیوان آب در روز
- کمتر در معرض خورشید بودن
- نوشیدن نوشیدنیهای ورزشی الکترولیت دار
- استفاده از کرم ضد آفتاب با SPF بالا
- انجام دادن کارهای خارج از خانه در ساعات خنک روز و شب
- ایجاد تهویه مطبوع
برای گرمازدگی چه بخوریم؟
میوهها و سبزیجات منبع آب هستند. همچنین باید به سراغ مواد غذایی بروید که الکترولیتهای مفید را در خود داشته باشند. برای شروع هندوانه، طالبی، هلو، توت فرنگی، خیار، آب نارگیل، موز، شربت خاکشیر، کرفس و لیموترش میتوانند بسیار مفید باشند.
گرمازدگی چقدر شایع است؟
در مناطق گرمسیری گرمازدگی بسیار شایع است. هنگامی که فصل تابستان از راه میرسد، دما در این مناطق به اوج خود میرسد و مردم را دچار گرمازدگی میکند. به همین دلیل در مناطق گرمسیری و جاهایی که کمبود آب وجود دارد، گرمازدگی بسیار شایع است.
این بیماری باعث مرگ افراد هم شده است اما چون آمار و اعداد مرگ و میر بر اثر گرمازدگی در جهان بسیار پایین است، درباره آن حرف زیادی شنیده نمیشود. البته با تغییرات اقلیمی و افزایش دمای کره زمین ممکن است گرمازدگی بسیار شایعتر از قبل شود، پس رعایت نکات ایمنی میتواند بیش از پیش اهمیت داشته باشد.
چگونه از گرمازدگی در کویر جلوگیری کنیم؟
آنهایی که به سفر علاقه دارند، معمولا فصلهای مانند پاییز و زمستان را برای رفتن به کویر انتخاب میکنند، به همین دلیل کمتر دچار گرمازدگی میشوند. اگر قصد سفر به کویر را دارید و نگران گرمازدگی در کویر هستید باید بگوییم به هیچ وجه نگرانی به دل خود راه ندهید، چون با رعایت نکاتی که در بالا گفتیم، به راحتی از گرمازدگی در کویر جان سالم به درخواهید برد و مسافرت خوشی را خواهید داشت.
بهتر است مقدار کافی آب آشامیدنی همراه خود داشته باشید تا با نوشیدن آن دمای بدن شما متعادل شود. از دیگر موارد مهم که از گرمازدگی کویری پیشگیری میکند، پوشیدن لباس مناسب کویر است. حتما لباس نخی و کلاه لبه دار بپوشید تا از گرمای خورشید در امان باشید.
جمع بندی
گرمازدگی به سادگی قابل کنترل است. راه های درمان آن ساده و آسان است و شما به راحتی میتوانید گرمازدگی را از بین ببرید. فقط کافیست دمای بدن خود را با مواد غذایی، آب، تهویه مطبوع و دیگر روشها تحت کنترل خود در آورید تا در تابستان گرم دچار مشکل نشوید.
قصد سفر به کویر را دارید و در جستجوی اقامتگاه مناسب هستید؟ برای رزرو اقامتگاه در کاشان، کمپ متین آباد یکی از گزینههای شماست.